Belastingaangifte voor ondernemers in 2023 en 2024: Belangrijke data om te onthouden

Foto van auteur
Written By Giel

Een goede zakelijke blog is als een kopje koffie - het moet je oppeppen, inspireren en je klaarmaken voor een productieve dag.

Belastingaangifte voor ondernemers in 2023 en 2024: Belangrijke data om te onthouden

Als ondernemer is het essentieel om op de hoogte te zijn van de belangrijke data voor belastingaangifte. Het correct en tijdig indienen van uw belastingaangifte is niet alleen een wettelijke verplichting, maar kan ook financiële consequenties hebben voor uw bedrijf. In dit artikel zullen we de belangrijkste data bespreken voor belastingaangifte in 2023 en 2024.

Belastingaangifte 2023:

 1. Omzetbelasting (btw-aangifte):
  • Kwartaalaangifte: Uiterlijke indiendatum voor het eerste kwartaal van 2023 is 30 april 2023. De volgende kwartaalaangiften moeten worden ingediend voor 31 juli, 31 oktober en 31 januari (2024).
  • Maandaangifte: Als u maandelijks aangifte doet, moet de aangifte uiterlijk op de laatste dag van de volgende maand worden ingediend.
 2. Inkomstenbelasting:
  • Voor ondernemers met een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) is de uiterste datum voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting 2023 1 mei 2024.
  • Voor ondernemers met een besloten vennootschap (bv) is de uiterste datum voor het indienen van de aangifte vennootschapsbelasting 2023 1 juni 2024.

Belastingaangifte 2024:

 1. Omzetbelasting (btw-aangifte):
  • Kwartaalaangifte: Uiterlijke indiendatum voor het eerste kwartaal van 2024 is 30 april 2024. De volgende kwartaalaangiften moeten worden ingediend voor 31 juli, 31 oktober en 31 januari (2025).
  • Maandaangifte: Als u maandelijks aangifte doet, moet de aangifte uiterlijk op de laatste dag van de volgende maand worden ingediend.
 2. Inkomstenbelasting:
  • Voor ondernemers met een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) is de uiterste datum voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting 2024 1 mei 2025.
  • Voor ondernemers met een besloten vennootschap (bv) is de uiterste datum voor het indienen van de aangifte vennootschapsbelasting 2024 1 juni 2025.

Het is belangrijk op te merken dat dit algemene data zijn en dat uw specifieke situatie mogelijk kan afwijken. Het is altijd raadzaam om uw belastingadviseur te raadplegen om ervoor te zorgen dat u de juiste deadlines en regels volgt die van toepassing zijn op uw bedrijf.

Welke zaken bewaren voor administratie belastingaangifte

Naast de bovengenoemde data is het ook van belang om ervoor te zorgen dat u uw administratie goed bijhoudt en alle benodigde bijlagen en documenten voor uw belastingaangifte verzamelt. Dit kan onder meer het volgende omvatten:

 1. Facturen en bonnetjes: Zorg ervoor dat u al uw inkomende en uitgaande facturen, bonnetjes en andere financiële documenten verzamelt en bewaart. Deze documenten dienen als bewijs van uw zakelijke transacties en kunnen nodig zijn bij het invullen van uw belastingaangifte.
 2. Bankafschriften: Zorg ervoor dat u toegang hebt tot uw bankafschriften, zowel zakelijk als privé. Deze afschriften helpen u bij het controleren en verifiëren van uw financiële gegevens, zoals inkomsten en uitgaven.
 3. Overige financiële documenten: Afhankelijk van uw bedrijfsstructuur en activiteiten kunnen er aanvullende documenten nodig zijn, zoals loonadministratie, jaarrekeningen en afschriften van beleggingen. Raadpleeg uw belastingadviseur om te bepalen welke specifieke documenten relevant zijn voor uw situatie.

Het bijhouden van een georganiseerde en up-to-date administratie gedurende het jaar zal u helpen om efficiënter en nauwkeuriger uw belastingaangifte in te vullen. Het kan ook waardevol zijn bij het identificeren van mogelijke aftrekposten en het maximaliseren van uw belastingvoordelen.

Wijzigingen in belastingwetgeving

Naast het verzamelen van de benodigde documenten is het ook belangrijk om op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen in de belastingwetgeving die van invloed kunnen zijn op uw aangifte. Fiscale regels en voorschriften kunnen veranderen, dus het is raadzaam om regelmatig updates te raadplegen of advies in te winnen bij een belastingprofessional.

Ten slotte is het cruciaal om de deadlines voor belastingaangifte strikt te volgen. Het te laat indienen van uw aangifte kan resulteren in boetes en rentekosten. Zorg ervoor dat u voldoende tijd reserveert om uw aangifte zorgvuldig voor te bereiden en in te dienen, en houd rekening met eventuele vertragingen die kunnen optreden bij het verzamelen van benodigde informatie.

Door op de hoogte te blijven van de belastingaangifte data, het bijhouden van een goede administratie en het tijdig verzamelen van alle vereiste documenten, kunt u ervoor zorgen dat uw belastingaangifte soepel verloopt en dat u voldoet aan uw fiscale verplichtingen als ondernemer.