Tijdelijk werken in het buitenland: Tips en tricks!

Foto van auteur
Written By Giel

Een goede zakelijke blog is als een kopje koffie - het moet je oppeppen, inspireren en je klaarmaken voor een productieve dag.

Als je de kans hebt om tijdelijk in het buitenland te werken, is dat een geweldige manier om nieuwe ervaringen op te doen en je carrièrekansen te vergroten. Werken in het buitenland kan je helpen om je vaardigheden te verbeteren, nieuwe culturen te ontdekken en je netwerk uit te breiden. In dit artikel geven we je tips en tricks om tijdelijk in het buitenland te werken.

Waarom tijdelijk werken in het buitenland?

Tijdelijk werken in het buitenland kan veel voordelen hebben. Het kan je helpen om je persoonlijke en professionele vaardigheden te verbeteren. Je leert nieuwe dingen, krijgt nieuwe perspectieven en ontdekt nieuwe culturen. Dit kan je helpen om je carrière te bevorderen en je waardevoller te maken voor werkgevers. Daarnaast kan het ook een geweldige manier zijn om nieuwe vrienden te maken en je netwerk uit te breiden.

Hoe vind je een baan in het buitenland?

Er zijn verschillende manieren om een baan in het buitenland te vinden. Het is belangrijk om te weten waar je naar op zoek bent en wat je doelen zijn. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het vinden van een baan in het buitenland:

 • Zoek online: Er zijn veel websites die vacatures in het buitenland aanbieden. Je kunt ook LinkedIn gebruiken om vacatures te vinden en contact te leggen met werkgevers.
 • Vraag aan vrienden en familie: Vraag aan vrienden en familie of zij contacten hebben in het buitenland. Misschien kunnen zij je helpen bij het vinden van een baan.
 • Werk met een recruiter: Als je niet weet waar je moet beginnen, kun je een recruiter inschakelen. Recruiters hebben vaak connecties en kunnen je helpen bij het vinden van een baan die bij jou past.

Welke papieren heb je nodig om in het buitenland te werken?

Voordat je naar het buitenland gaat, moet je ervoor zorgen dat je alle nodige papieren hebt. Hier zijn enkele van de belangrijkste documenten die je nodig hebt:

 • Werkvergunning: Afhankelijk van het land waar je naartoe gaat, heb je mogelijk een werkvergunning nodig om legaal te werken. Vraag dit na bij het bedrijf waar je gaat werken.
 • Visum: In sommige landen heb je een visum nodig om te werken. Vraag dit ook na aan jouw werkgever, zij kunnen je mogelijk ook helpen met het verkrijgen van een visum in het desbetreffende land.
 • Paspoort: Zorg ervoor dat je paspoort up-to-date is en nog minstens zes maanden geldig is.
 • Verzekering: Zorg ervoor dat je een goede reis- en ziektekostenverzekering hebt voordat je naar het buitenland gaat.

Werken in het buitenland zonder diploma

Sommige van jullie zullen zich afvragen: kan ik werken in het buitenland zonder diploma? Het kan, maar dit hangt af van het land waar je naartoe gaat en het soort werk dat je wilt doen. Sommige landen hebben strenge regels voor het inhuren van buitenlandse werknemers, terwijl andere meer open zijn. Als je geen diploma hebt, kan het moeilijker zijn om een baan te vinden in het buitenland, vooral als je op zoek bent naar werk in een gespecialiseerd gebied.

Er zijn echter nog steeds mogelijkheden om zonder diploma in het buitenland te werken. Veel werkgevers zijn op zoek naar werknemers met bepaalde vaardigheden en ervaring, ongeacht hun opleidingsniveau. Als je bijvoorbeeld ervaring hebt in de horeca, kun je overwegen om in een restaurant of hotel in het buitenland te werken.

Het is ook belangrijk om te overwegen dat werken in het buitenland zonder diploma misschien niet zo lucratief is als werken met een diploma. Het kan zijn dat je genoegen moet nemen met lagerbetaalde banen of dat je minder kansen hebt om door te groeien in je carrière. Maar als je avontuurlijk bent en graag nieuwe culturen wilt ontdekken, kan werken in het buitenland zonder diploma nog steeds een geweldige optie zijn.

Wat zijn de kosten van tijdelijk werken in het buitenland?

Tijdelijk werken in het buitenland kan duur zijn. Hier zijn enkele van de belangrijkste kosten om rekening mee te houden:

 • Vluchten: De kosten van vluchten naar het buitenland kunnen sterk variëren, afhankelijk van waar je naartoe gaat en wanneer je reist.
 • Accommodatie: Je hebt waarschijnlijk accommodatie nodig tijdens je verblijf in het buitenland. Dit kan duur zijn, vooral als je in een grote stad verblijft. Zoek een geschikte woning via Airbnb of andere huisvesting sites. Raadpleeg je werkgever of hij nog tips heeft voor een leuk plekje voor jezelf.
 • Eten en drinken: Het is belangrijk om een budget te hebben voor eten en drinken tijdens je verblijf in het buitenland.
 • Vervoer: Je zult ook moeten betalen voor vervoer terwijl je in het buitenland bent. Dit kan onder andere openbaar vervoer, huurauto’s of taxi’s omvatten.

Wat zijn de belastinggevolgen van tijdelijk remote werken?

Als je tijdelijk remote vanuit het buitenland werkt, moet je mogelijk belastingen betalen in zowel je thuisland als het land waar je werkt. Het is belangrijk om dit op voorhand te onderzoeken en eventuele dubbele belastingen te vermijden. Dit kan gedaan worden door het afsluiten van een belastingverdrag tussen de twee landen.

Hoe bereid je je voor op werken in het buitenland?

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je naar het buitenland gaat om te werken. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

 • Leer de taal: Als je naar een land gaat waar een andere taal wordt gesproken, is het handig om de taal te leren voordat je vertrekt.
 • Onderzoek de cultuur: Leer zoveel mogelijk over de cultuur van het land waar je naartoe gaat. Dit kan je helpen om je aan te passen en te begrijpen wat er van je wordt verwacht.
 • Maak een budgetplan: Maak een budget voor je verblijf in het buitenland, inclusief alle kosten die je zult maken.
 • Regel je papieren: Zorg ervoor dat je alle benodigde papieren hebt voordat je vertrekt, inclusief werkvergunningen en visa.

Hoe pas je je aan aan het leven en remote werken?

Als je naar het buitenland gaat om te werken, moet je je aanpassen aan een nieuwe omgeving. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

 • Wees flexibel: Wees bereid om je aan te passen aan nieuwe situaties en gewoonten.
 • Leer van anderen: Praat met mensen in het land waar je werkt en leer van hun ervaringen.
 • Bouw relaties op: Maak nieuwe vrienden en bouw professionele relaties op. Dit kan je helpen om je netwerk uit te breiden en nieuwe kansen te ontdekken.
 • Blijf in contact: Houd contact met vrienden en familie thuis, zodat je je niet te geïsoleerd voelt.

Tijdelijk werken in het buitenland kan een geweldige manier zijn om nieuwe ervaringen op te doen en je carrièrekansen te vergroten. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden en te weten wat je kunt verwachten. Met de juiste mindset en voorbereiding kun je genieten van een onvergetelijke ervaring.